Opleiding Gewichtscoaching | SORAG Opleidingen en Cursussen

Gewichtscoaching

Iedereen houdt zich wel eens bezig met zijn of haar gewicht. Veel mensen volgen een dieet en letten op de lijn als ze denken of weten dat ze te dik zijn. Ook zijn er mensen die hun uiterste best moeten doen om aan te komen omdat ze aan de magere kant zijn. Hoe weet je of je te dun of te dik bent? Wie bepaalt dat? Er zijn ook mensen die écht te dik of te dun zijn, en voor wie hun gewicht daardoor een bedreiging vormt voor de gezondheid, soms zelfs voor hun sociale leven en vaak ook voor hun eigenwaarde. Soms is de oorzaak bekend, maar soms ook niet. Als bijvoorbeeld de stofwisseling verstoord is, kan dit ook zorgen voor gewichtsproblemen. Het probleem is vooral om je gewicht op een gezonde manier op peil te krijgen en te houden. Op een gezonde manier betekent met gezonde voeding, met een gezonde instelling en door een gezonde levensstijl.


In deze cursus ligt de nadruk op gezonde voeding, zoals die in de natuurgeneeskunde en de orthomoleculaire voedingsleer wordt toegepast. Gezonde voeding is vaak moeilijk te vinden in onze fastfood maatschappij en vormt misschien wel de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Lekker is ook vaak synoniem geworden voor ongezond, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. De psychische kant van voeding en gewichtsproblemen wordt in deze cursus eveneens belicht, want alles wat we eten en ook niet eten, hoe vaak we eten, en onze herinneringen aan eten heeft invloed op onze hersenen en beïnvloeden onze gevoelens en geluk.

Verder wordt in deze cursus uitgebreid aandacht besteed aan stoornissen van de stofwisseling die voor problemen met het gewicht kunnen zorgen, het belang van een gezonde levensstijl en voldoende lichaamsbeweging. Ook leer je hoe je gewichtsproblemen van anderen kunt coachen. Het gaat er dan niet alleen om dat je kennis hebt over voeding en over de werking van het lichaam, maar -wat nog belangrijker is- hoe je die kennis overbrengt en hoe je een ander kunt motiveren en kan helpen om diens gedrag en houding ten aanzien van eten blijvend te veranderen. Je leert hoe je realistische doelen kunt opstellen, resultaten kunt bijhouden, de valkuilen in kaart kan brengen en de ander leert om daar mee om te gaan.

Wil je meer informatie of een studieadvies?

Deze cursus vormt een onderdeel van de opleiding tot:
SORAG-Orthomoleculair Voeding specialist

Deze cursus is ook opgenomen in het Cursusvoordeelpakket:
Orthomoleculaire Voeding en Gewichtscoaching
Voedings- en Gewichtscoach

Andere op Voeding en Lichaamsgewicht toegespitste opleidingen zijn:
Orthomoleculaire Voedingsleer hbo
Voedingsleer Hbo
In de cursus Gewichtscoaching worden de volgende onderwerpen behandeld:

Les 1

Inleiding
Dik zijn als statussymbool
Dun zijn niet meer gerelateerd aan armoede
Voorbeeldfunctie

Gewicht en gezondheid
Overgewicht: een nieuwe epidemie
BMI als maatstaf voor gewicht
Classificatie van overgewicht bij volwassenen
Nadelen van de BMI
BMI voor volwassenen
BMI voor kinderen
Internationale criteria overgewicht bij kinderen
Vetmeting
BMI en gezondheid

De situatie in Nederland en België
Verschillen tussen de seksen

Oorzaken van gewichtsproblemen
Een natuurlijke kringloop
Van een jager-verzamelaarcultuur naar een technische samenleving
Ons energieverbruik
Onze energie-inname

Sonjabakkeren

De obesogene samenleving
Overgewicht een algemeen gezondheidsprobleem
Sociaal-economische verschillen in overgewicht
Ook de woonomgeving is bepalend
Zinkend cultuurgoed
Determinanten van gedrag
Verschillende mensen, andere determinanten

Het moderne gezinsleven
Het hedendaagse traditionele gezin
Het transitionele gezinstype
Het geïndividualiseerde gezin
Het eenoudergezin
Gezin in de fuik

De kracht van reclame
Rol van de ouders bij reclame heel belangrijk

Overheid en beleid
Overgewicht bestrijden als beschavingsoffensief
Slank zijn als morele plicht

Kosten voor de samenleving
Wiens verantwoordelijkheid is het?
Wat wordt er aan gedaan?

Reclamecode voor voedingsmiddelen
Sporten, buiten spelen en schoolgruiten
Nationaal ontbijt en SMAK
Andere initiatieven
De theorie van gepland gedrag
Resultaten van de Maak je niet Dik!-campagne

Les 2

Het belang van gewichtscoaching

Ondergewicht
Ondergewicht bij kinderen en jongeren
Gevolgen voor de nieuwe generaties
Ondervoeding in Nederland en België
Ondergewicht door fysieke oorzaken
Het negatieve effect van ons schoonheidsideaal
Campagnes tegen het schoonheidsideaal
De democratisering van het schoonheidsideaal
De bepaling van het zelfbeeld
Schoonheid vroeger en nu
Glossy magazines
Website als reactie
Psychiatrische stoornissen en plastische chirurgie
Waar ligt de oplossing?
Modellen
Mannen en het schoonheidsideaal

Eetstoornissen
Behandeling

Wie krijgen een eetstoornis en waarom?
Psychische factoren
Sociale factoren
Biologische factoren
Cultureel-maatschappelijke factoren
Dichotoom denken
Hoe vaak komt het voor?
Atypische eetstoornissen
Vegetarisme en eetstoornissen
Orthorexia nervosa
Hoe vaak komt orthorexia nervosa voor?
Hoe is orthorexia nervosa te herkennen?
Voedingsbewegingen
Optreden van tekorten
Lichamelijke gevolgen van orthorexia nervosa
Psychische gevolgen van orthorexia nervosa
Persoonlijke ervaring met Lisa

Anorexia nervosa
Hoe vaak komt anorexia nervosa voor?
Hoe is anorexia nervosa te herkennen?
Psychische klachten bij anorexia
Lichamelijke klachten bij anorexia
De officiële criteria van anorexia
Anorexia en eetbuien
Overmatig bewegen
Pro-Ana en Pro-Mia websites
De tien geboden van Mia
Vreemde tips
Websites en de wet
Magere jaren: anorexia duidelijk omschreven
Twee stemmen
Professionele hulp
Opvoeding
Meerdere oorzaken
Terugval

Boulimia nervosa
Hoe vaak komt boulimia voor?
Lichamelijke klachten van boulimia
Persoonlijk verhaal van Chantal

Binge eating disorder (BED)
Hoe is BED te herkennen?
Hoe vaak komt BED voor?
Kenmerken van BED
Persoonlijke ervaring van Jenny

Atypische eetstoornissen
Atypische anorexia nervosa
Het verhaal van Ina
Atypische boulimia nervosa

Signalenkaart eetstoornissen

Nuttige informatie en adressen

Les 3

De samenhang tussen lichaam en eten

Atomen en moleculen
Atomen
Elektronen
Elektrische lading
Ionen

In den beginne….was er licht!
Fotosynthese als bron van leven
Zuurstof voor de energieproductie
Autotroof en heterotroof
De koolstofkringloop
De stikstofkringloop

De biochemie en de moleculaire biologie
De ontdekking van de cel
Wat is een cel?
De reguliere geneeskunde
De orthomoleculaire geneeskunde
Opbouw van de cel
De celkern
Mitochondrium
Het endoplasmatisch reticulum en de ribosomen
Het Golgi-apparaat
Lysosomen
Cytoplasma
Centriolen en microtubuli
Celmembraan
Verschillende soorten cellen
De energieproductie
Energie is warmte
Het verloop van de energieproductie
De energieproductie en het mitochondrium
Het aerobe energiesysteem
Het elektronentransport
Twee anaerobe energiesystemen
Het CF-systeem
Het LA-systeem

De stofwisseling
Organische en anorganische moleculen
Eiwitten
Enzymen
Vetten
Suikers
Vitaminen
Mineralen
Sporenelementen
Water

Onze voeding
Macronutriënten
Het afbreken van voedingsstoffen
Koolhydraten
Soorten koolhydraten
De bloedsuikerspiegel
Witte suiker
Zoetstoffen blijken geen oplossing
Hoeveel koolhydraten heb je nodig?
De Glycemische Index (GI)
Eiwitten
Semi-essentiële aminozuren
Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Vetten en gezondheid
Vet moet!
Hoeveel vetten heb je nodig?
Soorten vetten
De opbouw van vetten
Omega 3, 6, 7, 9
Verhitten
Twee essentiële vetten
Margarines, halvarines en andere bakproducten
Linolzuur
Wat is dan gezond?
Micronutriënten
Vrije radicalen
Mineralen
Sporenelementen
De evolutionaire geneeskunde
Voeding is informatie
Een persoonlijke mening

Voeding vroeger, voeding nu
De ontdekking van vuur
De agrarische samenleving
De industriële revolutie
Schadelijke en onschadelijke E-nummers
De opkomst van de steden
Globalisering
De moderne eetcultuur

Moderne landbouwmethoden
De biologische landbouw
Het EKO-keurmerk
Biologische producten in Europa
Wat betekent biologisch-dynamisch?
De biologisch-dynamische landbouw
Eisen aan biologisch-dynamische producten
Biotechnologie van alle tijden
Genetische manipulatie
Domesticatie
Plantenveredeling
Hybrideveredeling
Moderne genetische biotechnologie
Verbod op CMS-hybrides
De rol van de regeling
Zijn biologische landbouwproducten gezonder dan gewone landbouwproducten?

De biologische voedingsmiddelenindustrie
Wat wil de consument?

Les 4

Onze spijsvertering, de weg die onze voeding aflegt
Verschillende lichaamssystemen
Het hart- en vaatstelsel
De zuurgraad van ons bloed
Het lymfevatenstelsel
Het endocriene stelsel
Het zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel
Het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel
De hersenen
Honger en dorst
Het hongercentrum
Smaakzin
Reukzin
De mond
Het gebit
Speeksel
Elektrolyten
Enzymen
Het zuur-base-evenwicht
Ons voedsel vervolgt zijn weg
De maag
De twaalfvingerige darm
Epitheelweefsel
De alvleesklier
De galblaas
Cholesterol
Afbraak van vetten
Bilirubine
De dunne darm
Kronkeldarm
De lever
Diverse taken
Afvalverwerking
De suiker- of zetmeelhuishouding
Insuline
De bloedsuikerspiegel
Wat gebeurt er als je regelmatig snelle suikers eet?
Hypoglykemie
De glucosebuffer
Gluconeogenese
Ketonen
Lipogenese

Het uitscheidingssysteem
Dikke darm
De blinde darm
Het colon
Endeldarm
De anus
Aandrang
Het aspecifieke immuunsysteem
Het specifieke immuunsysteem
Ons immuunsysteem huist vooral in de darmen
De darmflora
Verschillende functies van de darmbacteriën
Een verstoorde darmflora
Prebiotica
Antibiotica
De nieren
De glomerulus, het passieve proces
De tubulus, het actieve proces
Nieren en bloeddruk
Zweetklieren

Cholesterol
Cholesterol in de voeding
Lipoproteïnen
Evenwicht tussen aanvoer en afvoer
De lever als verwerkingsfabriek
HDL
Het verband tussen voeding en gezondheidsklachten
Goed en slecht cholesterol
Aderverkalking
Goed cholesterol

We voeden ons met licht!
Innerlijke samenhang
Levenskracht in producten
Duidelijk proces

Les 5

Micronutriënten in onze voeding
Micronutriënten en gewichtsproblemen
Het ontstaan van de orthomoleculaire geneeskunde
De principes van de orthomoleculaire geneeskunde
Samenwerking met de reguliere geneeskunde
Negatieve berichten in de media
Holistische zienswijze
Ontwikkelingen
Bijdragen uit de orthomoleculaire hoek
De ADH en maximaal veilige doseringen
Vraagtekens
De ADH en Europa
Nieuwe ontwikkelingen
Kritiek op de UL's
Nieuwe aanbevelingen ADH-waarden
Voorwaarden aan verpakkingen
Regelgeving voor levensmiddelen
Micronutriënten in levensmiddelen
Nederlandse en Europese spelers
De rol van de NPN
De rol van de EHPM
ERNA
Internationale regelgeving
Codex Alimentarius
De verwarring rondom de Codex Alimentarius

De vitaminen op een rijtje
De ontdekking van vitaminen
Natuurlijk en natuuridentiek
Wat zijn vitaminen precies?
Wat zijn voedingssupplementen?
Verschillende vitaminen
Provitaminen
Aanduiding en dosering
Schadelijke doseringen
Vitamine A
Vitamine B
Thiamine (vitamine B1)
Riboflavine (vitamine B2)
Niacine (vitamine B3)
Pantotheenzuur (vitamine B5)
Pyridoxine (vitamine B6)
Cobalamine (vitamine B12)
Biotine (vitamine B8)
Foliumzuur (vitamine B9 of B11)
De vitamine B-familie en bloedarmoede
Vitamine C
Drie soorten vitamine C
Geen eigen aanmaak van vitamine C
Calciferol (vitamine D)
Vitamine E
Vitamine K

Les 6

Mineralen
Elektrolyten
Het zuur-base-evenwicht
Organisch en anorganisch
Gecheleerde mineralen
Macro- en micromineralen
Tekorten aan mineralen
Kunstmest
Suiker en andere geraffineerde koolhydraten
Mineralenverlies

Mineralen op een rijtje
Borium
Calcium
Chloride
Chroom
Fosfor
Fluor
IJzer
Jodium
Kalium
Kobalt
Koper
Magnesium
Mangaan
Molybdeen
Natrium
Selenium
Silicium
Vanadium
Zink
Zwavel
MSM

De minder bekende sporenelementen
Bioactieve stoffen
Alfa-liponzuur
Choline
Inositol
PABA
Co-enzym Q10
Salvestrol

Les 7

Gewichtsproblemen en diabetes
De geschiedenis van diabetes
Aantal diabeten neemt toe
Regulering van het bloedglucosegehalte
Waar gaat het mis?
Een tekort aan insuline
Een verminderde werking van insuline
Verschillende soorten diabetes
Diabetes type 1
Diabetes type 2
Verschillende groepen type 2
Kinderen en jongeren
Persoonlijk verhaal van Lara
Zwangerschapsdiabetes
Secundaire vormen van diabetes
Verminderde glucosetolerantie
Prediabetes
Symptomen bij verschillende typen diabetes
Het verloop van de ziekte
Acute ontregelingen
Hyperglykemie bij diabetes
Verschijnselen van een hyper
Verschillen tussen type 1 en type 2 bij een hyper
Hypoglykemie bij diabetes
Verschijnselen van een hypo
De bloedglucosemeting
Diagnosticeren van het type diabetes
Voedingsadviezen
Het belang van beweging
Algemene richtlijnen voor de voeding
Complicaties op de lange termijn
Beschadiging van de bloedvaten
Beschadiging van de zenuwbanen en het zenuwstelsel
Nierproblemen
Problemen met hart en bloedvaten
Beperkte gewrichtsbeweeglijkheid
De persoonlijke ervaringen van Dora

Hypoglykemie
De invloed van snelle koolhydraten
De invloed van stress
Andere oorzaken van hypoglykemie
Roken
Koffie, cacao en thee
Alcohol
Symptomen van hypoglykemie
Maatregelen tegen hypoglykemie

Stress
Cortisol en adrenaline
Gevolgen van een langdurige stressreactie
Overgewicht door stress

Cholesterol
Atherosclerose
Is alleen cholesterol de schuldige?
Het metabool syndroom X
Syndroom Y
Te weinig cholesterol kan ook voor klachten zorgen
Voorstof voor hormonen
Samenwerking tussen hormonen
Een laag cholesterolgehalte

Hypertensie
Normale stijgingen
Oorzaken van hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk door vliegtuiglawaai
Gevolgen van hoge bloeddruk

Verkeerde voeding en leefwijze slecht voor de geest
Voeding van belang voor de geest
Het belang van vetzuren
Oxidatieve vetzuren
Serotonine
De aanmaal van serotonine
Serotonine en cortisol
Overgewicht door tekort aan serotonine

Overgewicht, oorzaken en gevolgen
Kanker
Schildklieraandoeningen
Gewrichtsklachten
Darmproblemen

Begeleiding

Les 8

De zin en onzin van diëten
Verschillende soorten diëten

Caloriearme diëten
Het effect van caloriearme diëten
Maaltijdvervangers

Eetgewoonte-diëten
Het Fit for Life dieet
Het Bloedgroepdieet
Montignac
Het Atkins dieet
Het South Beach dieet
Steentijddieet
Het Streep-je-slank dieet
Het Dr. Phil dieet
Weg met de weegschaal super dieet
Het Sonja Bakker dieet
Raw food dieet
Weight Watchers
Annemarie Postma, het lichaam is perfect
Balansdag
Het Mediterrane dieet

Websites met afslankgroepen

Vragenlijst voor eetgedrag
Afvallen op maat: een methode met blijvend resultaat
De psychosomatische methode
De externaliteitsmethode
Lijngericht eetgedrag
De kans op succes
Effect
Aanklacht
Hogere of lagere stofwisseling?

Geld verdienen aan de afslankhype
Alice in Voedingsland
Het spirituele dieet

De verpsychologisering van problemen
Een boek praat niet terug
Individuele begeleiding is de enige oplossing
De hardnekkige invloed vanuit onze samenleving

Gewichtscoaching als empowerment
De theorieën waarop diëten zijn gebaseerd
Theorieën over leren
Aangeleerd of aangeboren?
Het klassieke conditioneren
Generaliseren
Discrimineren
Reinforcement
Extinctie
Operant conditioneren
Aan- en afleren
Straffen en belonen
Generalisatie bij operant conditioneren
Discrimineren bij operant conditioneren
Reinforcement bij operant conditioneren
Primaire en secundaire reinforcement
Vaak vertoond gedrag duidt op een bepaalde bekrachtiging
Extinctie bij operant conditioneren
Een schok voor gebak
Liefde als beloning
Met tussenstappen belonen
De nadelen van gedragstherapie
De sociale leertheorie: modelling
Cognitieve leerprocessen
Intelligentie
Het neo-behavioristische model
De innerlijke stem
Attributie of labeling
Waarneming
Emoties en motivaties
Emoties uiten
Gewichtscoaching biedt inzichten
Conclusie

Les 9

Begeleiding van problemen
Conclusies die we kunnen trekken

Motivatie
Een doel om naar te streven
Motivatie zit van binnen
Schema's en verwachtingen
Schema's over jezelf
Angst is een slechte raadgever
Zelfbeeld en zelfacceptatie
Ideaalbeelden nastreven
De motivatie in kaart brengen
Onbewuste drijfveren
Voeding als substituut
Onbewuste verwachtingen
Het onbewuste bewust maken

Gedragsverandering: hoe kan dat?
Letten op de fase waar iemand in zit
De informatiefase: de fase vóór de gedragsverandering
De overtuigingsfase: het overwegen van de gedragsverandering
De besluit- of voorbereidingsfase
Een doel stellen
Het doel zo nodig bijstellen
Een planning maken
Je gedragsintenties in kaart brengen
Niet alleen beredeneerd gedrag
Bewustwording
Visueel in kaart brengen
Implementatie- of actiefase
Waar leg je de focus?

Straffen of belonen? Het belang van positiviteit bij gedragsverandering
Oefeningen voor je cliënten om je bewust te worden van beloning en straf
Wanneer val je terug?
Het gevoel van veiligheid
Confirmatiefase
Hoe lang duurt het?
Casus 1
Casus 2
Casus 3

De driehoek van gewichtscoaching
Respect voor je lichaam
Respect voor voeding
Respect voor je persoonlijke doelen

Drie soorten leerprocessen
Reflectieve leerprocessen
Expressieve leerprocessen
Functionele leerprocessen

Gedragsverandering in kaart brengen
De driehoek in kaart brengen

Les 10

Gezonde eetgewoonten

Richtlijnen voor voeding
Richtlijnen voor voeding in België
De lagen van de driehoek
Richtlijnen voor de voeding in Nederland
De V-schijf, een alternatieve voedingsschijf
Verschillen tussen Nederland en België
Honest Food Guide
Aan de kant van ziekte staan de volgende voedingsmiddelen
Aan de kant van gezondheid staan de volgende voedingsmiddelen
Kanttekeningen bij de actieve voedingsdriehoek, de schijf van vijf en de V-schijf

Ayurveda
De wisselwerking tussen lichaam en geest
De drie guna's
De vijf elementen
De drie dosha's
Zeven verschillende constituties
Het Vata-type
Het Pitta-type
Het Kapha-type
De zes smaken
Voeding voor de verschillende dosha's
Voeding voor Vata
Voeding voor Pitta
Voeding voor Kapha
Subdosha's
De vijf subdosha's van Vata
De vijf subdosha's van Pitta
De subdosha's van Kapha
De zeven dhatu's
Srota's
Agni
Blokken hout op het vuur
Richtlijnen die agni ondersteunen
Jathara agni
De Bhuta agni's
De dahtu agni's
Ojas
Ama
Het ontstaan van ama
Verkeerde voedselcombinaties
Verkeerde voedselcombinaties volgens de Ayurveda
Oorzaken van overgewicht volgens de Ayurveda vroeger en nu
Belangrijkste boosdoeners
Het ontstaan van te veel vetweefsel
Koud leidt tot vet
Invloed van schildklier en bijnieren
Reiniging
Verstoring van andere dosha's
Verstoring van agni zelf
Typische verstoring per dosha
Overgewicht volgens Ayurveda
Anorexia door verstoorde Vata
Algemene richtlijnen voor gezonde voeding

Les 11

Beweging
Waarom beweging?

Nederlandse normen voor beweging
Nationaal actieplan Sport en Bewegen
Drie normen
Conclusies van het onderzoek
Verschillen in beweeggedrag tussen bevolkingsgroepen
De Fitnorm
Mogelijke oorzaken
De combinorm
Inactiviteit
Redenen om niet te bewegen
Hoe scoort de jeugd?
Redenen voor de jeugd om niet te bewegen
Mogelijke oorzaken bij de jeugd
Is er nog tijd om te sporten?
Sedentair gedrag
Bewegen op het werk
Betekent een hoge BMI ook en slechte conditie?
Wat betekent een goede conditie?
Conditie kan gemeten worden
Kanttekening
Beweging door mensen met overgewicht
Het Jump-In programma voor kinderen
Autochtone en allochtone stadskinderen
Ouderen en lichaamsbeweging
Conclusies van het Trendrapport
Focus niet op bewegen maar op sedentair gedrag
De pijnlijke kant van bewegen: blessures
Aanbevelingen op basis van het Trendrapport
Belemmeringen
Gezondheid
Lichamelijke handicaps
Geestelijke handicaps
Zwangerschap
PMS en menstruatie
De overgang
Overgewicht
Alle begin is moeilijk
Ouderdom
Sporten verlengt je leven
Tijd, geld en afstand
Alleen of samen
Beweging is hel vaak mogelijk
Wat is je doel?
Rustig opbouwen
Belasten, herstellen en volhouden

Beginnen met sporten en bewegen

Verschillende bewegingsvormen
Verschillende vormen van energie
Inspanningen met en zonder behulp van zuurstof
Het aerobe energiesysteem
Twee anaerobe energiesystemen
Welke brandstoffen bij welke inspanning?
Drie soorten lichamelijke inspanningen
Energietoevoer en energieverbranding
De stofwisseling
Beweging en verbranding
Diverse activiteiten en energieverbranding
Vetverbranding en intensiteit
Welke bewegingsvorm voor wie?
Veel voorkomende sportvormen
De geschikte bewegingsvorm vaststellen
Andere vormen van beweging
Conclusies voor gewichtscoaching
Een bewegingsdagboek bijhouden
Een sedentair dagboek bijhouden

Les 12

Verschillende leeftijdsgroepen

Kinderen en volwassenen
Kinderen met gewichtsproblemen
Hoe bepaal je overgewicht bij kinderen?
Nieuwe groeicurven voor kinderen
De vetverdeling
Het belang van de tailleomtrek
Kanttekeningen
Kinderen op dieet?
Ouders ook op dieet
Eten is een sociaal gebeuren
Eetgewoonten
Moeite met eten
Psychische problemen
Lichamelijke problemen
Eetstoornissen
De mate van beweging

De maaltijden
De grootte van de porties
Welke hoeveelheid?
Waarom richtlijnen voor gezond eten?
Eerlijke en goed informatie
SMAK
Verschillende keurmerken
Gezonde keuze-producten
Het belang van een goed ontbijt
Voorbeelden van een gezond ontbijt
Op welke manier belonen?
De invloed van de school
Opvoedende rol van de school
Andere lekkere tussendoortjes
Broodbeleg
Zoet broodbeleg
Hartig broodbeleg
Zoet en hartig afwisselen
Fruit en groente bij alle maaltijden
Zelf laten maken en zelf laten pakken
Andere leuke ideeën
Toetjes
Drinken
Het aantal eet- en drinkmomenten
Lekker is stoer

Voeding tijdens en na de zwangerschap
Gezond en genoeg eten
Vegetarisme en zwangerschap
Afvallen tijdens de zwangerschap
Na de bevalling
Borstvoeding
Weinig energie
Afvallen na de bevalling

De overgang

Vergelijkingen voedingsmiddelen

Boodschappen doen, koken en recepten vinden

Aan te raden boeken

Aan te raden websites

Tot slot


OMVANG 

Deze volledig schriftelijke studie omvat 749 pagina's op A5-formaat

HUISWERK

inzenden per post of digitaal via internet

STUDIEBELASTING

bij 1 les per maand 4-5 uur per week

NIVEAU

mbo-niveau

CURSUSAANVANG

je kunt op elk gewenst moment met de cursus starten

VOOROPLEIDING

geen specifieke vooropleiding nodig

STUDIEMATERIAAL

het lespakket bevat een fraai opbergsysteem en is inclusief alle benodigde studiematerialen en/of boeken

STUDIEVERKLARING

wordt kosteloos verstrekt na inzending van het huiswerk

EXAMEN 

je kunt desgewenst een digitaal thuisexamen afleggen

ERKENNING

ACCREDITATIECODE KTNO

K5419 (klik op de code om naar deze informatie doorgestuurd te worden)

ECTS PUNTEN

13 ECTS
PROEFLES BEKIJKEN

Van de meeste cursussen kun je een proefles bekijken, zodat je vooraf beter een keuze kunt maken.
Je kunt kiezen tussen een gratis proefles die je via internet op je computer kunt downloaden of de toezending van een gedrukte les waarvoor we je wel kosten in rekening moeten brengen.

Om een proefles te kunnen lezen dient je computer het programma Acrobat Reader te bevatten. Is dat niet het geval, dan kun je dit programma binnen enkele minuten gratis downloaden.

Download Acrobat Reader


Proefles Downloaden:


Gewichtscoaching.pdf


De gedrukte proefles is tevens de eerste les van de cursus waarvoor je deze proefles aanvraagt. Deze proefles zal bij het doen van een definitieve inschrijving verrekend worden.

De SORAG respecteert je privacy en verkoopt je gegevens niet aan derden. Meer informatie vind je in het privacy statement.


Ik verzoek een proefles te ontvangen van: Gewichtscoaching

   
:


* = Verplicht invulveld

Betaalmethode

 Door het bedrag van € 43.85 zelf per direct over te maken. Het bedrag dient direct na het doen van de aanvraag overgemaakt te worden naar IBAN-bankrekening NL61 RABO 0119 0480 27 t.n.v. de SORAG o.v.v. de naam van de aanvrager en de cursusnaam van de cursus waarvoor je de proefles hebt aangevraagd.


 Betaling ineens proefles door € 43.85 inclusief verzendkosten over te maken via
( Betaling via IDeal is alleen mogelijk vanaf een Nederlandse IBAN-bankrekening en alleen voor betaling van het gehele lesgeldbedrag. )  


Wanneer ik besluit mij binnen drie maanden na ontvangst van de proefles voor deze cursus in te schrijven wordt de betaling van de proefles met het lesgeld van de betreffende cursus verrekend.