Traumacoaching
Studieduur:
6 maanden
LESGELD
1 x € 360,00 ineens
6 x € 65,00 per maand

Nu met 45.00% Korting
t/m 30-04-2018

1 x € 198,00 ineens
6 x € 35,75 per maand
INLEIDING

Traumacoaching staat tegenwoordig sterk in de aandacht. Zowel door gebeurtenissen in het huidige hectische bestaan, als door ongelukken of het meemaken van ernstige incidenten kunnen lichamelijke, maar ook psychische trauma’s ontstaan. Een voorbeeld hiervan zijn de militairen die voor vredesmissies naar verre landen gestuurd worden en daar met ernstig traumatiserende gebeurtenissen worden geconfronteerd. Maar ook mensen die het lijden van een verwante, iemands dood of een echtscheiding hebben meegemaakt, kunnen een trauma opgelopen hebben. De opleiding Traumacoaching, gaat in op de oorzaken van trauma’s, de gevolgen ervan en op de behandelmethoden die toegepast kunnen worden. Deze cursus is niet alleen bedoeld als beroepsopleiding op hbo-niveau, maar je kunt de kennis die je tijdens je studie opdoet ook heel goed toepassen op jezelf.

OMSCHRIJVING

Traumatische ervaringen zijn in onze tijd bijna aan de orde van de dag. In tal van situaties komen we ze tegen, ook waar dit bijna voor onmogelijk wordt gehouden. Zo zijn recentelijk op grote schaal zaken rond seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, de jeugdzorg en bij pleeggezinnen aan het licht gekomen. En ook zijn er de afgelopen tijd zedenschandalen aan de orde geweest bij jeugd- en sportverenigingen. Ook natuurrampen, pesterijen en ervaringen op het werk leiden vaak tot trauma’s en zelfs het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

 

Veel hulpverleners krijgen in diverse situaties met getraumatiseerde mensen te maken. Er wordt een relatie gelegd tussen de problemen die mensen nu hebben, en de ervaringen die verband houden met vroegere traumatische gebeurtenissen. De mate van bewustzijn tijdens het meemaken van het trauma is bepalend voor het soort hulp dat mensen geboden kan worden. In deze cursus wordt beschreven hoe trauma’s kunnen ontstaan in de vroege menselijke ontwikkeling en als gevolg van externe factoren. Hierbij wordt aangegeven welke processen zich bij de verschillende soorten trauma’s voordoen.

 

Bij het ondergaan van pijnlijke ervaringen maakt men onderscheid tussen manifeste en latente ervaringen. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden wordt beschreven welke ervaringen zich allemaal voor kunnen doen in beide categorieën. Gaandeweg wordt duidelijk hoeveel traumatische ervaringen er inmiddels te onderscheiden zijn en hoeveel mensen er in de afgelopen jaren in totaal door getroffen zijn. Meer dan ooit is er behoefte aan goede traumatherapieën en adequaat opgeleide therapeuten, zo blijkt overduidelijk. Bij mensen met een trauma staan angst, machteloosheid en wanhoop centraal. Om dit proces goed te begrijpen en een cliënt daarbij te kunnen begeleiden, is het belangrijk over kennis van de werking van de hersenen te beschikken. Na het afronden van deze cursus ben je in staat de vele vormen van trauma’s te onderscheiden en deze, samen met de hulpvrager, op een individueel passende manier te behandelen.

 

Meer informatie over deze cursus of een studieadvies? Klik hier >>>


DETAILS

STUDIEDUUR
6 maanden
OMVANG
364 pagina's op A5-formaat
HUISWERK
inzenden per post of digitaal via internet
STUDIEBELASTING
bij 1 les per maand 4-5 uur per week

NIVEAU
hbo-niveau
CURSUSAANVANG
je kunt op elk gewenst moment met de cursus starten
VOOROPLEIDING
mbo-niveau is wenselijk, maar niet noodzakelijk
STUDIEMATERIAAL
het lespakket bevat een fraai opbergsysteem en is inclusief alle benodigde studiematerialen en/of boeken
STUDIEVERKLARING
wordt kosteloos verstrekt na inzending van het huiswerk
EXAMEN
kan desgewenst worden afgelegd

ERKENNING
geaccrediteerd, erkend en aangeraden door de Stichting GezondZorg, KTNO, BATC en VBAG

LESGELD
1 x € 360,00 ineens
6 x € 65,00 per maand

Nu met 45.00% Korting
t/m 30-04-2018

1 x € 198,00 ineens
6 x € 35,75 per maand